wie zijn we   |    contact & openingstijden    |   
links en partners   |
25 jaar
Vliegverwachtingen

Krusevo - Macedonië

We gaan overlandvliegen in Macedonië op een werkelijk schitterende plek: Krusevo. Dit gebied is steeds populairder aan het worden onder paragliding piloten en heeft al een aantal mooie competities georganiseerd. Uniek aan dit gebied is de combinatie tussen bergvliegen en vlaklandvliegen, wat het overlandvliegen een extra dimensie geeft. Het gebied is zeer geschikt voor het maken van FAI driehoekjes omdat je eigenlijk in een hele grote kom vliegt. Het weer is er voorspelbaar, abrupte veranderingen komen er vrij zelden voor. Dit plus de afwezigheid van sterke valleiwinden maakt het overlandvliegen in dit gebied een stuk veiliger. Ideaal dus voor een XC cursus!

Organisatie
De cursus wordt gegeven door JoMikael. Jo is is een gerenomeerd competitie- en overlandpiloot, bekend van o.a. de Xpyr en werkt als testpiloot en XC-begeleider. De vluchten van JoMikael op XContest zijn om van te smullen en zijn kennis over het vliegen is fenomenaal. JoMikael vliegt zelf mee tijdens de cursus en zal in radiocontact staan met de groep om aanwijzingen te geven en te proberen jullie telkens wat verder te krijgen. Zie Jo niet als instructeur, maar meer als een XC-coach en inspiratiebron. Je zult merken dan je onder zijn begeleiding al spoedig je grenzen verlegt en ineens kilometers van de start wegvliegt in onbekend terrein. Let op: de cursus wordt in het Engels gegeven, Jo spreekt geen Nederlands!

Voor en na het vliegen is er de tijd om aandacht te besteden aan:

  • Meteo: wat zijn de voorspellingen, wat kan ik verwachten? Waar moet ik op letten vandaag?
  • Vluchtplanning: welke route is mogelijk vandaag? Hoe kan ik het beste vliegen?
  • ICAO kaart: waar mogen we wel vliegen en waar niet?
  • Vlieginstrumenten: hoe haal je het maximale uit je instrumenten?
  • Afdaaltechnieken: wat als het te hard omhoog gaat?
  • Het lezen van de lucht en van het landschap: waar moet ik zijn om mijn kans op thermiek te vergroten?
  • Omgaan met thermiek en de risico's daarvan.

Accommodatie & transport
Tijdens deze reis is al je vervoer, retrieval en accommodatie geregeld. We verblijven in het centrum van Krusevo, het ontbijt is geregeld, er staan sandwiches en water voor je klaar voor onderweg en al je vervoer van en naar de take off's plus retrieval als je uitzakt is geregeld! De pick-up vanaf het vliegveld kost 30 euro p.p., voorwaarde is dan wel dat je samen met de groep aankomt op dezelfde tijd. Let op: je kan alleen met deze reis deelnemen als je ook van deze package deal gebruik maakt!

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor piloten die de ambitie hebben om overland te gaan vliegen en daar hun eerste stappen al mee hebben gezet. Je moet een redelijk ervaren thermiekvlieger zijn om goed mee te kunnen doen in deze week, schroef jij met een big smile snel naar cloudbase, kun je thermieken in bellen van ca. 4 m/s en heb je al wat driehoekjes van minimaal 25 km gevlogen? Dan is dit de week voor jou! De maximale groepsgrootte is 10 piloten. De cursus is uitsluitend toegankelijk voor piloten met minimaal brevet 2 Berg. Tijdens de cursus wordt je uiteraard geacht zelfstandig te kunnen starten, buitenlanden en thermiekvliegen. Heb je nog nooit overland gevlogen? Dan is een overland light cursus zoals bijvoorbeeld in Lijak / Kovk wellicht meer voor jou.

Inschrijven

Inschrijven voor onze Krusevo overlandcursus gaat gemakkelijk online. Kijk in ons programma overzicht voor de data van onze Krusevo cursus en klik vervolgens op 'inschrijven'. Na het inschrijven ontvang je per e-mail aanvullende informatie over de cursus.


Tarieven

6 daagse overlandcursus:
excl. materiaalhuur
€ 475
Piloten zonder eigen spullen kunnen (een deel van) hun uitrusting huren, zie daarvoor onze huurtarieven.
Piloten die hun uitrusting bij PaHo hebben gekocht, hebben recht op klantkorting. Zie daarvoor ons tarievenoverzicht.

Bijkomende kosten

  • Verblijf & vervoer: meer info volgt.
  • Vervoer van/naar vliegveld: 60 euro p.p.

blokjeVerplicht leesvoer XC cursus

oranjelijn

 Deelname XC-cursus


Accommodatie & transport

We hebben met een lokale partner een aantrekkelijke package deal geregeld. Inbegrepen in de prijs zijn je overnachtingen in het centrum van Krusevo, een uitgebreid ontbijt, sandwiches, fruit en water voor overdag, al je transport van en naar de take-offs met een prive bus en chauffeur, plus retrieval voor als je onderweg uitzakt. Voor avondeten kunnen we op avontuur gaan in de stad zelf.


Hoe kom ik er?

Met het vliegtuig ben je in ca. 3 uur vanaf Eindhoven in Skopje. Voor ca. 450 euro vlieg je retour. Het is wel zaak dat we met zijn allen dezelfde vlucht nemen, zodat de pick-up vanaf het vliegveld richting het hotel gemakkelijk te regelen is. Neem dus voordat je boekt even contact op met ons kantoor om te weten welk ticket je moet boeken. LET OP: we stemmen de data van onze Krusevo reis af op de dagen dat WizzAir vanaf Eindhoven naar Skopje vliegt, zodat we een rechtstreekse vlucht kunnen nemen naar onze bestemming.


Download Reisnotities

In de reisnotities vind je alle belangrijke informatie over de cursus, zoals routebeschrijving, ontmoetingspunt en tijd, en telefoonnummers hotelletjes.