wie zijn we   |    contact & openingstijden    |   
links en partners   |
25 jaar
Vliegverwachtingen
Direct naar: Alle tarieven

Uitgebreide beschrijving lierdag

Bij het lieren wordt de piloot door een lichte kabel met een lier geleidelijk de lucht in getrokken. Op een goede lierdag trekt de lier je tot zo'n 300 meter hoogte (soms hoger!). Op ieder moment kun je met de duidelijk afgesproken signalen aangeven dat je het wel hoog genoeg vindt. Gedurende de hele vlucht heb je natuurlijk door middel van een radio contact met de instructeur.

Om het maximale uit een lierdag te kunnen halen is het van groot belang dat we efficiënt werken en ons aan bepaalde afspraken houden. Een lierteam bestaat uit de volgende essentiële personen:

  • Lierman: de persoon die achter de lier zit
  • Kabelhaler: degene die op en neer rijdt om de lierkabel te halen
  • Startleider: degene die de startvolgorde bepaalt en de starts begeleidt
  • Binnenprater: degene die de cursisten over de radio begeleidt tijdens het vliegen en landen
  • Administratie: degene bij wie je moet afrekenen

Na aankomst op het lierterrein zoek je in overleg met het instructieteam de spullen uit die bij jouw gewicht en ervaring passen: een parapente, een harnas met noodchute, een helm en een radio. Vervolgens meld je je aan bij de startleider en kom je op een startlijst te staan. Het is van groot belang dat je helemaal klaar staat zodra de kabel bij jou komt om je omhoog te trekken. Wij willen dat iedereen al helemaal klaar gaat staan als de piloot voor hem/haar de lucht in gaat: veters vast, helm is dicht, de risers en de remtoggles op de juiste manier vast, het scherm ligt netjes, lijnen gecontroleerd, enz. Wanneer je niet helemaal klaar staat als de kabel bij jou is, gaat je beurt voorbij en is meteen de volgende aan de beurt. Dit klinkt misschien hard, maar is de enige manier om iedereen zo snel mogelijk aan de beurt te laten komen.

Zodra je bent aangehaakt zal de startleider aan je vragen of je er klaar voor bent. Als je bevestigend antwoord wordt vervolgens het commando 'startprocedure' gegeven waarna er voorspanning op de kabel komt te staan. Bij voldoende voorspanning zet je het scherm op en wordt je door de lier de lucht in getrokken. Daarbij wordt je uiteraard begeleidt door de startleider en later de lierman. Helemaal boven koppel je los en draagt de lierman je weer over aan de instructeur die je in de lucht gaat begeleiden en je 'binnenpraat'.

Zodra je geland bent, maak je een fieldpack en zorg je ervoor dat je ruimte maakt voor andere piloten. Als je mazzel hebt kun je meteen weer op de startlijst geplaatst worden. Als het druk is zal je waarschijnlijk je uitrusting ook eens af moeten staan aan een andere cursist die wil gaan vliegen. Tijdens de gehele dag wordt er van je verwacht dat je meehelpt met het lierbedrijf: bijvoorbeeld de kabel halen of anderen helpen startklaar te staan.

Aan het einde van de dag reken je bij degene die de administratie doet al je vluchten plus het geld voor de boer af en na ook nog even de lierman bedankt te hebben (die zit altijd zo alleen op de lier!), ga je weer veilig op weg naar huis. Weer een geslaagde vliegdag!

Tarief liervlucht

Totale kosten liervlucht:
incl. begeleiding & materiaalhuur
€ 26
Dit is opgebouwd uit: 
Liertrek: € 10
Begeleiding (bij geen L2/L3): € 5
Huur paraglider: € 6
Huur harnas, incl. noodchute: € 5

Tarief vluchtenpakket

10 vluchtenpakket Lier:
incl. begeleiding & materiaalhuur
€ 255
korting:eigen harnas € 50, eigen scherm € 60,
beide € 110

Overige tarieven

Omscholingstarief:
van berg naar lier
€ 25
Boergeld:
dagtarief
€ 8