wie zijn we   |    contact & openingstijden    |   
links en partners   |
25 jaar
Vliegverwachtingen

Thermiekcursus

Als je tegen je brevet aanzit of al je brevet hebt, maar je wilt beter leren thermieken dan is dit de goede cursus voor jou! Voor veel piloten is overland vliegen met een paraglider het ultieme doel, maar aan de basis van overland vliegen staat de vaardigheid om in alle omstandigheden comfortabel en snel omhoog te kunnen thermieken. Met andere woorden: als je goed kunt thermieken, dan ben je al een heel eind op weg om te leren overland vliegen. Onze thermiekcursussen zijn dus ook bedoeld als tussenstap tussen de reguliere bergcursussen en de overland cursussen die we aanbieden.

Thermieken is een kunst die ook jij kunt leren! Het instructieteam van Paragliding Holland heeft jarenlange ervaring in thermieken en overlandvliegen en zullen je tijdens de thermiekcursus de fijne kneepjes van het vak aanleren.

Locaties
Onze thermiekcursussen worden gegeven in Bassano (Italië) en in Lijak / Kovk (Slovenië). Beide lokaties zijn ideaal voor het leren van thermieken: door de ligging aan de zuidkant van het Alpen massief is het hier doorgaans goed weer met relatief milde thermiek, zonder dat je last hebt van harde valleiwinden of sterke turbulentie.

Wie kan meedoen?

Om mee te kunnen doen aan de thermiekcursus is het niet verplicht brevet 2 te hebben. Het beste kun je even aan ons instructieteam vragen of je er klaar voor bent om mee te doen aan deze cursus. In het algemeen moet je ca. 25 vluchten gemaakt hebben om mee te kunnen doen aan deze cursus. Je moet over een redelijke starttechniek beschikken, comfortabel met oren en speed kunnen vliegen en de oefeningen dolfijnen en inklapper zonder problemen kunnen uitvoeren. Verder verwachten we van je dat je redelijk zelfstandig kunt landen, je moet dus goed een landingscircuit kunnen vliegen.

Wat gaan we doen?

De nadruk ligt in deze cursus minder op het doen van oefeningen (die moet je immers al grotendeels onder de knie hebben), maar meer op:

 • Hoe vliegen we optimaal in een thermiekbel?
 • Waar kunnen we thermiek verwachten?
 • Wat voor soort bellen zijn er en hoe ga je daarmee om?
 • Hoe vliegen we het beste een bel in en uit?
 • Hoe centreer je een thermiekbel?
 • Wat voor situaties kunnen zich voordoen bij sterke thermiek: inklappers, frontal collapse, enz?
 • Hoe kunnen we deze situaties voorkomen en hoe moeten we reageren als het wel gebeurt?
 • Wat komt er kijken bij een buitenlanding?

We werken bewust met een kleine groep van max. 10 piloten teneinde het meeste uit de cursus te kunnen halen en jullie optimaal te kunnen begeleiden bij het thermieken.

Inschrijven

Inschrijven voor onze thermiekcursussen gaat gemakkelijk online. Kijk in ons programma overzicht voor de data van onze thermiekcursussen en klik vervolgens op 'inschrijven'. Na het inschrijven ontvang je per e-mail aanvullende informatie over de cursus.


Tarieven

6 daagse thermiekcursus:
excl. materiaalhuur
€ 425
Piloten zonder eigen spullen kunnen (een deel van) hun uitrusting huren, zie daarvoor onze huurtarieven.
Piloten die hun uitrusting bij PaHo hebben gekocht, hebben recht op klantkorting. Zie daarvoor ons tarievenoverzicht.

Bijkomende kosten

 • Verblijfskosten
 • Startgeld per week: afhankelijk van locatie
 • Transport richting startplek

 Lierterreinen Paragliding Holland

Lierterrein Houten

Ons lierterrein in Houten ligt centraal in het land en midden in de prachtige boeren landerijen van het eiland van Schalkwijk. Het uitzicht vanuit de lucht over de polders en de lek is prachtig mooi! De lierbaan is ca. 1 km lang dus je komt lekker hoog met de lier. Door de kleigrond is het hier in het voorjaar en de zomer regelmatig thermisch en worden er vaak lange vluchten gemaakt.

Lees meer over Houten  >>


Lierterrein Terlet

In de periode van 1 November tot eind Februari zijn we te gast op het prachtige en mega grote Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet. Het terrein heeft lierbanen voor verschillende windrichtingen, varierend in lengte van 1000 - 1400 meter. Door de droge zandgrond is er vanaf het voorjaar doorgaans goede thermiek te vinden. Het uitzicht is er prachtig en restaurant 'de Thermiekbel' ligt naast de lierbaan!

Lees meer over Terlet  >>