wie zijn we   |    contact & openingstijden    |   
links en partners   |
25 jaar
Vliegverwachtingen

Tolmin - Slovenië

Tolmin is het vliegmekka van de Julische Alpen in Slovenië. Een prachtig overland vlieggebied voor paragliders. Het is natuurlijk niet voor niets dat hier regelmatig competities worden georganiseerd! In de maand Augustus worden de Alpen meestal wat stabieler, maar de Julische Alpen zijn dan doorgaans op zijn best en bieden goede mogelijkheden tot het maken van super vluchten.

We hebben verschillende startplekken waar we gebruik van kunnen maken, waaronder Kobarid, Kobala en Gemona. Mocht het een dag slecht weer zijn in het hooggebergte dan kunnen we gemakkelijk uitwijken naar Lijak waar het vaak nog wel vliegbaar is. Vanaf Kobala is het prachtig overland vliegen richting Gemona, en als je het terug ook nog eens red zit je al op de 100km.

Organisatie
De cursus wordt gegeven door JoMikael en een teamlid van PaHo. Jo is competitiepiloot, Xpyr piloot, super overlandpiloot, testpiloot en bekend met het gebied rondom Tolmin. De vluchten van JoMikael op XContest zijn om van te smullen en zijn kennis over het vliegen is fenomenaal! JoMikael vliegt zelf mee tijdens de cursus en zal in radiocontact staan met de groep om aanwijzingen te geven en te proberen jullie telkens wat verder te krijgen. Zie Jo niet als instructeur, maar meer als een XC-coach en inspiratiebron. Je zult merken dan je onder zijn begeleiding al spoedig je grenzen verlegt en ineens kilometers van de start wegvliegt in onbekend terrein. Let op: de cursus wordt in het Engels gegeven, Jo spreekt geen Nederlands!

Voor en na het vliegen is er de tijd om aandacht te besteden aan:

  • Meteo: wat zijn de voorspellingen, wat kan ik verwachten? Waar moet ik op letten vandaag?
  • Vluchtplanning: welke route is mogelijk vandaag? Hoe kan ik het beste vliegen?
  • ICAO kaart: waar mogen we wel vliegen en waar niet?
  • Vlieginstrumenten: hoe haal je het maximale uit je instrumenten?
  • Afdaaltechnieken: wat als het te hard omhoog gaat?
  • Het lezen van de lucht en van het landschap: waar moet ik zijn om mijn kans op thermiek te vergroten?
  • Omgaan met thermiek en de risico's daarvan.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor piloten die de ambitie hebben om overland te gaan vliegen en daar hun eerste stappen al mee hebben gezet. Je moet een redelijk ervaren thermiekvlieger zijn om goed mee te kunnen doen in deze week, schroef jij met een big smile snel naar cloudbase, kun je thermieken in bellen van ca. 4 m/s en heb je al wat driehoekjes van minimaal 25 km gevlogen? Dan is dit de week voor jou! De maximale groepsgrootte is 10 piloten. De cursus is uitsluitend toegankelijk voor piloten met minimaal brevet 2 Berg. Tijdens de cursus wordt je uiteraard geacht zelfstandig te kunnen starten, buitenlanden en thermiekvliegen. Heb je nog nooit overland gevlogen? Dan is een overland light cursus zoals bijvoorbeeld in Lijak / Kovk wellicht meer voor jou.

Slecht weer?
Omdat we bij overlandvliegen nog meer afhankelijk zijn van het weer, verwachten we een flexibele instelling van de deelnemers. Mocht het weer er te slecht uitzien dan is het mogelijk dat we de locatie op het laatst veranderen naar een andere plek. Hierover wordt natuurlijk met de deelnemers gecommuniceerd. De alternatieve locaties zijn altijd super goede overlandlocaties, denk bijvoorbeeld aan: Feltre, Bassano, Greiffenburg, Speikboden, etc. Het doel is om een mooie vliegweek te hebben! We raden je dus aan om geen accommodatie vast te leggen totdat we de definitieve locatie hebben doorgegeven!!!

Inschrijven

Inschrijven voor onze Tolmin overlandcursus gaat gemakkelijk online. Kijk in ons programma overzicht voor de data van onze Tolmin cursus en klik vervolgens op 'inschrijven'. Na het inschrijven ontvang je per e-mail aanvullende informatie over de cursus.


Tarieven

6 daagse overlandcursus:
excl. materiaalhuur
€ 395
Piloten zonder eigen spullen kunnen (een deel van) hun uitrusting huren, zie daarvoor onze huurtarieven.
Piloten die hun uitrusting bij PaHo hebben gekocht, hebben recht op 10% klantkorting.

Bijkomende kosten

  • Verblijfskosten (zie reisnotities)
  • Start & landingsgeld: ter plaatse voldoen
  • Busritjes: lokale shuttle service

blokjeVerplicht leesvoer XC cursus

oranjelijn

 Deelname XC-cursus


Accommodatie

Het instructieteam van Paragliding Holland verblijft op de camping Camp Gabrj, vlak naast de prachtige Soca rivier. De camping is centraal gelegen in de buurt van alle vliegstekken, beschikt zelfs over een eigen landing en heeft een shuttle service richting de startplekken waar we gebruik van zullen maken.


Hoe kom ik er?

Met de auto is het een dag rijden naar Tolmin. Je rijdt via Munchen, Salzburg, Villach, dan een klein stukje Italië en daarna Slovenië in, langs het mooie Bovec meer richting Tolmin. Veel deelnemers komen met de auto dus carpoolen is zeker aan te raden! Download Reisnotities

In de reisnotities vind je alle belangrijke informatie over de cursus, zoals routebeschrijving, ontmoetingspunt en tijd, en telefoonnummers van campings en hotelletjes.